Blog

Yeşil Binalar

Yeşil Binalar

YEŞİL BİNA NEDİR?

Yeşil binanın yapımında ve tasarımında asıl amaç yüksek kaliteli,sağlıklı ve daha verimli enerji üretmek ve kaynakları akıllıca kullanmayı amaçlayan binalar kurmaktır.Dünyada yeşil binaların çevreye ve enerji sektörüne fayda sağladığına dair kanıtlar artmaktadır.

Yeşil binalar iklim değişikliği ve gelişen toplulukların yaratılması, ekonomik büyümenin sağlanması gibi küresel hedefe ulaşmak için en etkili araçlardan bazılarını sağlarlar.

Yeşil bina çevremizdeki doğal ortamın çoğunu korumamıza ve aynı zamanda bir amaca hizmet edecek binalar üretebilmemize olanak sağlar.Çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak ya da ortadan kaldırmakla kalmayıp, daha az su, enerji ya da doğal kaynak kullanır. Yeşil bina her alanda enerji tasarrufu sağlayan çevreci bina demektir ve bu yeşil bir binanın gerçek tanımıdır.

Yeşil Binalar
Yeşil Binalar

FAYDALARI NELERDİR?

  • Bir binayı yeşil yapan birçok özellik vardır. Bunlar şunları içerir:
  • Enerji, su ve diğer kaynakların verimli kullanımı
  • Kentsel yaşam alanlarına değer katması
  • Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kullanımı
  • Doğal ışıktan yaralanma
  • Değişen ortama uyum sağlayan bir tasarım
  • Binanın değerini artırması
  • Yeşil çatı uygulaması ile yağmur sularının arındırılması
  • İzolasyon sistemleri ile ısıtma soğutma maliyetlerinin ve karbondioksit salınımının azaltılması
  • İyi kapalı ortam hava kalitesi
  • Enerji tasarrufu sağlanması

 

Enerji Verimliliği ve Su Koruması

Enerji ve su kaynaklarını optimize etmek yalnızca doğal kaynakların kullanımını azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda su ve elektrik faturalarınızı da azaltacaktır.

Yeşil Binalar
Yeşil Binalar
Geliştirilmiş İç Hava Kalitesi

Bina içerisinde temiz hava ile kolay nefes alımı sizlere , çocuklarınıza, çalışanlarınıza, yaşlılara ayrı havalandırma ve filtreleme yaparak havanın solumasına yardımcı olacağı amaçlanıyor.

 

Azaltılmış Karbon Ayak İzi

Daha az atık üreterek zararlı gazların salınmasını azaltarak çevreyi temiz ve yeşil tutmamıza olanak sağlar.

 

LEED Sertifikası

Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik (LEED), endüstri uzmanlarının yüksek performanslı, sürdürülebilir konut ve ticari binalar geliştirmelerine yardımcı olan yeşil bina değerlendirme ve derecelendirmeye yönelik gönüllü bir ulusal sertifikasyon sürecidir.

LEED sertifikası almak, bir alanın seçiminden, yapı malzemelerinin geri dönüştürülmüş içeriğine kadar, bir projenin birçok yönünü etkileyen en az sayıda ölçüt ile uyumluluk gerektirir. LEED programına katılım çoğunlukla gönüllü olsa da, bazı hükümet kuruluşları, LEED sertifikasyonu için devlet tarafından finanse edilen projelerin uygulanmasını ve diğer devletlerin ve toplulukların bunu dikkate almasını gerektirmektedir.

Yeşil bina sertifikası alabilmek için danışmanlık ücretini ödedikten sonra  belirlenen sürdürülebilir araziler, su kullanımında etkinlik, enerji ve atmosfer, malzeme ve kaynak kullanımı, iç koşulların değerlendirilmesi ve bu kriterlere uygunluk gösterilmesi doğrultusunda yeşil bina danışmanları tarafından yönlendirilen denetim  ve iyileştirme raporları yeşil bina sertifikasının taktim edileceği kuruma gönderilir. LEED tarafından değerlendirilmeye alınan süreç doğrultusunda ise sertifikasyon uygunsa puan kategorisine göre yeşil bina sertifikası verilir.

Yeşil Binalar
Yeşil Binalar
LEED Sertifikası Kriterleri

LEED sertifikası kriterlerinin sonucunda puanlama oluşturulur. Puanlamalar ise sertifikaları getirir. LEED danışmanlığı aracılığıyla bunlar; gümüş, altın ve platin olarak kategori haline getirilmiştir. Yeni yapılan binalar için 32 kredi verilerek süreç başlatılmaktadır. 32 puanı geçemeyen yeni binalar zorunlu kriterleri yerine getirdiğinde ancak sertifika alabilir.

 

  • 40-49 arası puanlamalarda kalan yeşil binalar, zorunlu koşullarını yerine getirirse LEED sertifikası alabilir.
  • 50-59 puan gümüş LEED sertifikası,
  • 60-79 puan altın LEED sertifikası,
  • 80+ puan alan yeşil binalar ise platin LEED sertifikası almaya hak kazanır. Puanlar ise aşağıdaki kriterler sonrasında belirlenmektedir.

Özetle, yeşil binalar sadece sürdürülebilir bir yapıya ve çevreye katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda bina sahiplerine ve kullanıcılara birçok avantaj ve avantaj getiriyor. Daha düşük geliştirme maliyetleri, daha düşük işletme maliyetleri, daha yüksek konforlar, daha iyi iç mekan ortamı kalitesi ve daha fazla dayanıklılık ve daha az bakım maliyeti, tipik bir yeşil binanın ayırt edici özellikleridir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu