Blog

Şebeke Bağlantılı (ON Grid) Solar Sistemler

ON Grid Sistemler Resim 1

Bu yazımda Şebekeye Bağlantılı (On Grid) Solar Sistemlerin çalışma prensibini, bünyesinde bulunan bileşenlerin görevlerini ve avantajlarından bahsedeceğim.

Şebekeyle bağlantılı (on grid) solar sistemler; solar paneller tarafından tutulan elektriği depolamadan üretildiği yerde satılması veya tüketilmesi prensibine dayalı olarak çalışmaktadır. Bu tür solar sistemler evsel kulanım veya yüksek güçte santral sistemlerinde kullanılır.

Güneş panelleri tarafından üretilen DC elektrik, merkezi şehir sistemine bağlı yüksek çevrim gücü olan inverterler ile doğrudan şebekeye iletilir.

ON Grid Sistemler Resim 2

 

Şebekeye bağlantılı (on grid) solar sistemlerin çalışmasında üç ana bileşeni vardır. Bunlar;

  • Güneş paneli
  • İnverter
  • Çift yönlü elektrik sayacı… gelin bu bileşenleri yakından tanıyalım.

Güneş Paneli

On grid Solar sistemlerde güneş panelleri elektriği ürettiği ve şebekeye ilettiği için panellerin voltaj değerleri önemlidir. İnverterlerin çalışa bileceği voltaj bandına göre paneller bağlanmalıdır. Panellerin güç değerine göre voltaj ve akımın değiştiği unutulmamalıdır.

İnverter

İnverter, şebekeye bağlı sistemlerin ana parçasıdır. Güneş panellerinden alınan DC elektriği AC elektrik enerjisine dönüştürür. İnverterlere data logger bağlanarak ürettiği elektrik gücünü cep telefonundan takip edebilmektedir.

Çift Yönlü Elektrik Sayacı

 Çift yönlü elektrik sayaçları, tek yönlü elektrik sayaçları gibi şebekeden gelen elektriği konuta iletir. Tek yönlü sayaçtan farkı ise harici bir yerden üretilen elektriği de elektrik şebekesine iletmesidir.

Gelin şebekeye bağlı sistemlerin avantajları ve kulanım yerlerini yakından inceleyelim.

Şebekeye Bağlı (On Grid) Sistemlerin Avantajları & Kulanım Yerleri

  • Sistemde depolama birimleri kullanılmayacağı için depolama için ayrıca ek bir maliyet olmaz.
  • Üretilen enerji şebekeye bağlı olduğu için aynı zamanda üretilen enerji yetmediğinde şebeke devreye girecek ve enerji eksiksiz olarak yükü besleyecektir.
  • Sistem tasarımı yapılırken, yükün tamamını karşılanması gibi bir zorunluluk olmadığı için esnek kurulum maliyetine ve tasarımla sahiptir.
  • Elektrik faturasını düşürmek, ek gelir elde etmek isteyen şehir hatlarına yakın evsel kullanıcılar için tavsiye edilir.
  • Sadece öğle saatlerinde çalışan sulama pompaları vb. aletlerin elektrik ihtiyacını karşılamak için kullanılır.

 

[mks_toggle title=”Kaynakça” state=”close”]

  • T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ – FOTOVOLTAİK SİSTEMLERİN BOYUTLANDIRILMASI İÇİN PVS2 PAKET PROGRAMININ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ – Emrah KIYANÇİÇEK
  • K-1, K-2, K-3, K-4, [/mks_toggle]
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu