Blog

Kompresör Nedir?

Kompresörler havanın atmosfere göre basınç değerini arttırmaya yani havayı sıkıştırmaya yarayan motorlu bir makinedir. Kompresörlerin günlük hayatta kullandığımız birçok alan vardır. Bu alanlara küçük bir örnek vermek gerekirse ulaşımda kullandığımız araçların lastiklerini şişirmeye yarayan makine bir kompresör çeşididir. Kompresörler aynı zamanda hastane ve fabrikalarda yoğun bir halde kullanılmaktadır.

Kompresör Parçaları Nelerdir?

Pistonlar: Pistonlar kompresörde hareketli bir aksandır. Kompresörde pistonlar havanın hazneye dolmasıyla açılır veya kapanır. Pistonlar pnömatik enerjiyi mekanik enerjiye çevirir.

Valfler: Valfler kompresör içine gaz içeri giriş çıkışını kontrol eden bir yani anahtar görevi gören bir kompresör parçasıdır.

Gaz Tankları: Gaz tankları adından da anlaşılacağı gibi atmosferden emilen gazın sıkıştırıldığı bölgedir. Gaz tanklarının içindeki basınçları ölçen nanometreler mevcuttur bunun amacı tankın içindeki gazın basıncını ölçmektir olası ters bir durumda ise kompresörün şalterleri atarak içeride ki gazın dengelenmesi sağlanır.

Regülatör: Regülatörler tankta hapsedilen basınçlı gazın kompresör dışına aktarılırken istenilen basınçta aktaran kompresör parçasıdır.

Kompresör Çeşitleri Nelerdir?

Pistonlu Kompresörler: Emilen havayı piston yardımıyla sıkıştırılıp yüksek basınçla dışarı salınırlar. Pistonlu kompresörler uzun süre çalışabilir. Pistonlu kompresörler çalışırken çok gürültülü çalışırlar. Yüksek basınçlara çıkmak için en ideal kompresördür.

Vidalı Kompresörler: vidalı kompresörler biri erkek(dişli) biri dişi (yivli) olmak üzere bu iki vidanın dönmesi bu dönmeden oluşan boşluğa havanın sıkıştırması durumuna bağlı şekilde çalışırlar. Endüstriyel sektörde en fazla tercih edilen kompresör çeşididir.

Scrool Kompresör: Biri hareketli biri hareketsiz iki spiralin arasında havayı sıkıştırarak çalışan kompresör çeşididir.  Scrool kompresöre genellikle soğutma ve sağlık alanlarında kullanılır. Scrool kompresörlerin sesi çok azdır.

[mks_toggle title=”Kaynakça” state=”close “]
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu