Blog

Hidrojen Enerjisinin Avantajları ve Dezavantajları

Hidrojen enerjisinin avantajları ve dezavantajları ile ilgili tartışmalar devam etmektedir. Ancak mevcut sınırlamalara rağmen, hidrojen hala fosil yakıtlara çevre dostu bir alternatiftir.

Çok çeşitli endüstriyel tesis ve modlar için esnek ve yüksek yoğunluklu güç ve tahrik sağlamak için kullanılabilir. Gelin birlikte hidrojen enerjisinin avantajları ve dezavantajları nelerdir, inceleyelim.

Hidrojen Enerjisinin Avantajları

  • Hidrojen yenilenebilir enerji kaynakları arasındadır. Herhangi bir enerji kaynağı kullanılarak üretilebilir.
  • Hidrojen, elektrik kullanılarak üretilebilir. Nispeten yüksek verimle de elektriğe çevrilebilir. Hidrojenin güneş enerjisi ile doğrudan üretim süreçleri de geliştirilmiştir.
  • Son kullanımda hidrojen kullanılacak enerji şekline dönüşürken en yüksek verime sahiptir. Hidrojen fosil yakıtlardan %39 daha verimlidir. Kısaca hidrojen birincil enerji kaynaklarını korur.
  • Hidrojen gaz şeklinde (büyük ölçekli depolamada), sıvı şeklinde (hava ve uzay ulaşımında) veya metal hibrit şeklinde (araçlar ve küçük ölçekli depolamada) depolanabilir.
  • Hidrojen elektrikten veya güneş enerjisinden üretilebilir. Bu sürede taşınırken, depolanırken, son kullanımda da bir kirletici üretmez. Bu durum sayesinde çevreye zararlı herhangi bir etkisi olmaz.
  • Hidrojenin yanması veya yakıt hücresinde tüketilmesi sonucu son ürün olarak sadece su üretilir.

 Hidrojen Enerjisinin Dezavantajları

  • Doğada son derece bol olmasına karşın enerji üretiminde kullanılan hidrojen gazının son derece saf olması gerekir. Saflaştırma işlemi maliyeti artıran en önemli süreçtir. Bu nedenle saf hidrojen üretiminin maliyeti petrol ve doğalgaza göre yaklaşık 4 kat daha yüksektir. İlave olarak, hidrojen ile çalışan yakıt hücreleri içten yanmalı motorlardan 10 kez daha pahalıdır.
  • Hidrojen enerjisinden yararlanılırken uygulamada birtakım zorluklarla karşılaşılmaktadır. Örneğin enerjinin üretildiği yakıt hücreleri ve hidrojenin depolandığı tankların hacmi geniş yer kaplamaktadır. Hidrojen petrole göre 4 kat fazla hacim kaplar. Hidrojenin kapladığı hacmi küçültmek için hidrojeni sıvı halde depolamak gereklidir. Bunun içinde yüksek basınç ve soğutma işlemine gerek vardır.

Kaynakça

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu