Blog

Güneş Paneli Kurulumu Nasıl Yapılır?

Güneş Paneli Kurulumu Nasıl Yapılır?

Güneş enerjisi, akla gelebilecek her teknolojik aletin çalışmasını sağlayabilecek ve aynı zamanda su ısıtma sistemleri oluşturabilecek bir potansiyele sahiptir. Günümüzde bu amaçlar doğrultusunda son derece yaygın bir şekilde kullanılan güneş enerjisi sistemleri pek çok noktada dikkat gerektirmektedir. İlk olarak güneş enerjisi sistemi seçiminde oldukça dikkatli olunmalıdır. İhtiyaca yönelik bir güneş enerjisi sisteminin tercih edilmesi yani bu sistemin mekandaki elektrik ya da ısı ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olması oldukça önemlidir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken diğer bir detay ise şüphesiz ki güneş enerjisi sistemi kurulumu olacaktır. Güneş enerjisi sistemi kurulumunun oldukça dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Aksi takdirde sistemde meydana gelecek en küçük bir hata bile güneş enerjisinden istenilen faydanın elde edilememesine neden olabilir. Peki, güneş enerjisi sistemi ya da güneş paneli kurulumu nasıl yapılır ve bu hususta dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

 

Güneş Enerjisi Sistemi / Güneş Paneli Kurulumu

Güneş paneli kurulumu için öncelikle sahip olmanız gereken başlıca malzemeler şu şekildedir;

  • Güneş paneli
  • Akü
  • Şarj kontrol cihazı
  • 1 çift MC4 konnektör (dişi ve erkek soket)
  • 1 takım solar kablo (4lük ya da 6lık olabilir)

Bu malzemelerin elbette gücü ya da tipi farklıdır ve her birinin birbirine uyumlu güç ya da tiplerde seçilmesi gerekir. Ayrıca mekanın enerji ihtiyacına bağlı olarak da bu malzemelerin tipi oldukça önemlidir. Yani ilk olarak mekanın enerji ihtiyacını belirlemenizde fayda var.

Güneş enerjisi kurulumunda ilk adım olarak güneş panelinden başlayacağız. Güneş paneli güneşten gelen enerjiyi depolayan sistem olduğu için çatıya yani mekanın en iyi güneş alan kısmına monte edilmelidir. Özellikle güney cepheye monte edilmesi çok daha yararlı olacaktır. Monte işleminin olabildiğince sağlam olması gerekir zira güneş panelinin rüzgarda uçup gitmesi olasıdır.

Monte işlemi bittikten sonra güneş panelinin arkasında yer alan 2 adet kablolu MC4 ucundan şarj kontrol cihazına kadar iki çift kablo çekin. Kabloların biri artı (+), diğeri ise eksi (-) uçtur. Artı ve eksi uçların birbirine eklenmesine dikkat edin.  

Güneş panelinden almış olduğunuz kabloların ucunu şarj kontrol cihazının girişine uyacak şekilde soyun. Şarj kontrol cihazında gösterilen güneş paneli işaretinin yer aldığı artı bölüme artı, eksi bölüme de eksi kabloyu sokun ve ardından sıkın.

Sonrasında yine şarj kontrol cihazında gösterilen akü artı ve eksi bölümlerini bir çift kablo ile aküye bağlayın. Bu noktada artıyı artıya, eksiyi de eksiye bağlamaya dikkat edin. Ayrıca burada dikkat etmeniz gereken şey ilk olarak artı uçları sonrasında eksi uçları takmak olacaktır.

Bu adımdan sonra inventer yani dönüştürücüde gösterilen artı ve eksi uçları da aynı şekilde bağlayın ve yine artı uçları önce bağlamaya dikkat edin. İnventer bağlantısında ters bağlantı yapmamaya mutlaka özen gösterin.

Güneş enerjisi sistemi kurulumu aslında bu kadar basit. Ancak elbette bu konu hakkında tecrübeli ya da bilgili olan kişilerin daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Eğer güneş paneli kurulumu hususunda bilginiz yoksa bahsettiğimiz bu adımları takip ederek evinizde, iş yerinizde ya da herhangi bir özel alanda güneş enerjisi sisteminizi kendi başınıza kurabilirsiniz. Eğer bu bilgiler ışığında da kurulumu yapamazsanız bir uzmandan yardım almak isteyebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Emre Altılar

Enerji Sistemleri ve Mühendisliği, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Analizi ile ilgili önemli bilgileri sitemizden edinebilirsiniz. Bu bilgileri sizler için birçok araştırma ve eğitim sonucunda edinerek, sizlere sunmaya çalışıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Çok net anlatmışsınız. Emekli olmama az kaldığı için araştırma yaparken sitenize rastladım. Emekli olduğumda bağevine yerleşip güneş paneli sistemi kurmayı planlıyorum. Araştırma yaparken uzay istasyonlarında kullanılan güneş paneli öneren yazılar bile okudum. Yazınızı okuduktan sonra konunun bu kadar karmaşık olmadığını anladım. Elinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu