Blog

Güneş Enerjisinin Avantajları ve Dezavantajları

Güneş enerjisinin avantajları ve dezavantajları konusu gelecek çalışmalar için çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü yenilenebilir enerji için kullanılacaksa, bu konuların sonuçları da bizleri çok ilgilendirmektedir.

Güneş enerjisi hem bedava hem de dünyanın varoluşundan beri elimizde bulunan bir enerjidir. Dünyaya bir saat boyunca gelen güneş enerjisini kullanabilseydik, yaklaşık 1 yıllık enerji ihtiyacımızı karşılardık.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız Güneş Enerjisi Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Şuan ki teknoloji ile bunun saniyede %0,001’ini kullanabilmekteyiz. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte, bu sayı gün geçtikçe artmaktadır.

Güneş Enerjisinin Avantajları/Faydaları

  • Güneş tükenmeyen enerji kaynakları arasındadır. Bu yüzden güneş enerjisi kullanımı için herhangi bir yakıta ihtiyaç yoktur.
  • Güneşten elektrik üreten tesislerin amortisman süreleri yaklaşık 5-6 yıl arasındadır. Bu durum diğer enerji üretim yöntemlerinin önüne geçme imkanı tanır
  • Güneş enerji santrallerinin bakımları diğer enerji tesislerine göre çok daha kolaydır. Bakım ve işletme maliyetleri düşüktür.
  • Temiz bir enerji türüdür; çevreyi kirletici, duman, gaz, karbon monoksit, kükürt ve radyasyon gibi külfetleri yoktur.

Güneş Enerjisinin Dezavantajları/Zararları

  • Güneş enerjisinden elektrik üretmek için kullanılması durumunda, güneş enerji santrallerinin yatırım maliyetlerinin yüksek olması bir dezavantajdır.
  • Küçük ve akü destekli güneş enerji sistemlerinde kullanılan akülerin ömürleri kısa veya dayanıksız olduğu için çok çabuk bozulabiliyor.
  • Güneş kuleleri dediğimiz elektrik üretim yöntemi, özellikle göç eden kuşlar için büyük bir sorun olmaktadır.
  • Güneş aynalarının güneş ışınlarını büyük bir ısı ile güneş kulelerine yansıtması sebebi ile, birçok kuş ve hayvan telef olmaktadır. Güneş kuleleri kurulurken göçmen kuşların, göç yollarından uzakta olmalıdır. Aksi halde bu hayvanlar için büyük bir dezavantaj oluşturmaktadır.
  • Enerji ihtiyacının çok olduğu kış aylarında güneş ışınımı az ve ayrıca ışınım geceleri hiç yoktur.
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu