RöportajlarBlog

Ali Berk ENGÜZEL – Staj Röportajları #1

Enerji Sistemleri Mühendisliği öğrencilerinin staj hakkında aklına en fazla takılan soruları sizin için Karadeniz Teknik Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü Son Sınıf öğrencisi (2017-2018) Olan “Ali Berk ENGÜZEL” ile olan Staj Hakkındaki Röportajımızda cevapladık.

1) Hangi firmada hangi santralde hangi pozisyonda çalıştınız?

Bursa gaz firmasında güneş enerjisi birim yönetiminde mühendis yardımcısı olarak çalıştım.

2) Çalıştığınız firma hakkında biraz bahseder misiniz?

Çatı ve arazi uygulamalarının proje ve inşasını yapıyor.2016’da kayseri de bir kurulum gerçekleştirmişlerdi. Bunu yanı sıra çatı tipi kurulumları da yapmaktadırlar.

3) Stajda üstlerinize olan iletişimimiz nasıl olmalı? Mesela siz mühendis yardımcılığı yaptığınızı belirtiniz. İletişimimiz abi kardeş gibi mi olmalı yoksa daha mı resmi olmalı?

Benim yardımcılığını yaptığım mühendis ile ilişkilerim abi kardeş gibiydi. Üç ay gibi bir süre orada hizmet verdiğim için bir şekilde gayet samimi olduk ama başlangıçta bir mesafe oluyor tabi; hem büyüğün, hem tanımıyorsun ama aynı ortamı paylaştığınız için bir yerden sonra üslubunuz beyden çok abi oluyor, tabi üst yönetim hariç.

Röportör: Peki, o zaman onlarda size o gözle bakıyor.

Tabi onlara da genelde kardeşim diyerek hitap ediyorlar stajyer sen şunu yap değil de kardeşim şunu halleder misin gibi oluyor.

Röportör: Onlar size bir şeyler öğretmek için çaba sarf ediyor mu yoksa siz mi bilginin peşinden koştunuz.

Bazen aşırı yoğun olduklarında unutuyorlar tabi ama gidip hatırlatıyorum abi şunun yapacaktık ya da bunu yapalım mı gibi sorular soruyorum. Bazen de kendileri gelip bir şeyler anlatıyorlar.

4) Staj yapacak öğrenci kendini staj vaktine kadar nasıl geliştirebilir?

Üç farklı mühendislik çalışmasında bulundum fakat son staj yaptığım firmada daha çok masa başı işleri yaptım. Staj sırasında office programlarında kendimi gayet iyi geliştirdiğimi söyleyebilirim.

Röportör: Sahada çalışan bir stajyer için önerileriniz var mı? Örneğin doğalgaz kombine çevrim santralinde çalışacak biri için gitmeden Termodinamiğe hâkim olmamız bizim işimize yarar mı?

Ben termik santralde stajyerlik yaptım Termodinamik, sistemin genel tasarımını anlamamda çok işime yaradığını söyleyebilirim bunun yanında stajyerlik süresince mühendis size her şeyi tanıtıyor. Ama nerde stajyerlik yapacak olursanız olun o santral hakkında genel bir bilgiye sahip olun, nasıl çalışır sistemi oluşturan parçaların nasıl çalıştığı gibi konulara hâkim olmanızı öneririm.

5) İlk staj için hangi santral tipi ya da şirketi öneriyorsunuz?

3.sınıfta bölüm derslerini ağırlıklı olarak görüyoruz bu sebeple 1. ve 2. sınıfta daha çok enerji verimliliği firmaları gibi yerlerde stajyerlik yapmanız verimli olabilir. Şahsen 3.sınıftan sonra termik, doğalgaz santralinde bir staj yapmanızı öneririm çünkü okulda gördüğünüz derslerin uygulamasını doğrudan sahada görmüş oluyorsunuz.

6) Staj yapmak için başka şehirlere gitmek sizin için mantıklı mı? Stajyerlik için şehir değiştirmeli miyiz?

Ben onu tecrübe ettim ilk iki stajımı İzmir’de yaptım ama iş yeri eğitimimi Bursa’da yaptım. İşime yaradı ilk önce oturduğun yer haricinde bir çevren gelişiyor. Yeni insanlar tanıyorsun orda doğrudan iş yapmış olduğunuz firmalar ve tedarikçileri ile de iletişime geçme fırsatınız oluyor. Farklı bir yeri görmek kişisel gelişim açısında daha iyi oluyor. İlk yıl olmasa da üçüncü ve uzun dönem stajınızı farklı bir yerde yapmanız sizin için daha iyi olur.

7) Özel ve devlet kurumlarında staj yaptınız mı? Staj yapacak öğrenciler özel mi yoksa devlet kurumlarını mı tercih etmeli?

Devlet kurumlarında hiç staj yapmadım. Özel kurumları tercih ettim. Özel Kurumlarda doğrudan sizinle irtibatta oluyorlar.

Röportör: Özel kurumlar için gelecekte işe alacağı elemanı daha stajyerlik yaparken eğitmeye çalıştığını söyleye bilir misiniz?

Kesinlikle.

8) Staj yaparken bir ücret alınıyor mu? Ne kadar? Yani ücret için staj yapılır mı?

Yaz stajlarında alamadım ama iş yerinde aldım lakin her firmanın stajyerlik prosedürleri farklı olduğu için değişken bir konu.

9) Mesleki gelişim için bu bölümü okuyan kişilere önerileriniz nelerdir? Yani biz ESM okuyoruz bir ESM öğrencisi kendini geliştirmek için neler yapmalı; derslere mi yoğunlaşmalı yoksa yabancı dil yeteneğini mi geliştirmeli ya da daha farklı projelere mi yönelmeli?

Aslında kendimizi çok yönlü geliştirmemiz lazım ilk yapmanız gereken şey İngilizceyi iyi bilmek. Program yapacağın işi spesifik alarak etkiler fakat daha çok ölçü aletlerinin kullanımın da uzmanlaşmalıyız.

10) Staj yaptığınız yeri öneriyor musunuz? Öneriyorsanız neden?

Kesinlikle öneriyorum üç stajyerlik yaptığım kurumu da öneriyorum, ama son stajyerlik yaptığım şirketten gayet memnun kaldığımı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

11) Mezuniyetinizden sonra hangi alanlarda uzmanlaşmak istiyorsunuz? İstiyorsanız neden?

İki düşüncem var. İlki termik santraller bir diğeri ise rüzgar enerji santralleri.

12) Staj yeri seçecek arkadaşlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Girişken olmanızı öneririm mühendise soru sorduğunuzda hoşuna gidiyor ve öğretiyor. Ya da başka birine yönlendiriyor.

13) Stajyerlik zamanında neler oldu neler yaşandı bizimle tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

İlk olarak kime nasıl hitap edeceğimi, sunumun nasıl yapılacağını öğrendim. Toplantılara girme şansım oldu bunlar benim için paha biçilmez tecrübeler.

Röportör: Peki, mühendisliğin 5/3’ü iletişimse 5/2’ si bilgidir. Deyişi doğrumu sizce.

Kesinlikle doğru.

Ali Berk ENGÜZEL’e bizimle gerçekleştirdiği Röportaj için Çok Teşekkür Ederiz. İleri ki Hayatında Başarılarının Devamını dileriz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu